Mandarynki kontra nowotwory wątroby

11 września 2006, 10:27

Naukowcy doszli ostatnio do wniosku, że jedzenie mandarynek lub zażywanie witaminy A obniża ryzyko zachorowania na nowotwory wątroby.



Otulanie 'Miastem nocą'

10 lipca 2014, 12:15

Nowojorska firma Slow Factory stworzyła listę szali ze zdjęciami wykonanymi z pokładu Międzynarodowej Stacji Kosmicznej i przez satelitę Suomi NPP.


Rzadkie komórki chronią przed reumatoidalnym zapaleniem stawów

9 sierpnia 2018, 12:39

Rzadkie wrodzone komórki limfoidalne typu 2. (ILC2) chronią przed reumatoidalnym zapaleniem stawów (RZS).


Źródło ponadliczbowej kończyny fantomowej

26 marca 2009, 11:43

U pacjentów po amputacjach pojawia się niekiedy złudzenie istnienia odjętej kończyny. Występuje również zjawisko określane mianem ponadliczbowej kończyny fantomowej (ang. supernumerary phantom limb, SPL). Dotyczy ono chorych, którzy są jednostronnie sparaliżowani po udarze. Zespół z Genewskiego Szpitala Uniwersyteckiego przeanalizował ostatnio przypadek 64-letniej kobiety z SPL, dzięki czemu określono, jakie obszary mózgu są zaangażowane w to dziwne doświadczenie.


Urządzenie zmierzy lepkość keczupu i kosmetyków

27 października 2011, 10:17

Inżynierowie skonstruowali wiskozymetr, czyli urządzenie do badania lepkości różnych cieczy, np. keczupu i kosmetyków, które można włączyć do linii produkcyjnej. Jak tłumaczą wynalazcy z Uniwersytetu w Sheffield, wdrożona technologia pozwala monitorować w czasie rzeczywistym, jak lepkie składniki cieczy zmieniają się w trakcie poszczególnych etapów wytwarzania. Dzięki temu można zachować wszystkie pożądane parametry.


Mięso żółwi niebezpieczne dla zdrowia

19 września 2006, 12:56

Gusta kulinarne części ludzi, którzy rozsmakowują się w żółwim mięsie, doprowadziły sporo gatunków morskich na skraj wyginięcia. Naukowcy z USA i Meksyku zgromadzili szereg doniesień z różnych stron świata, dotyczących niebezpieczeństw związanych z jedzeniem mięsa żółwi.


Nowy piewik z Hiszpanii

22 lipca 2014, 11:17

W mieście Jaén w Andaluzji odkryto ostatnio nowy gatunek piewika z rodzaju Conosimus. Swą nazwę Conosimus baenai zawdzięcza on hiszpańskiemu hemipterologowi Manuelowi Baenie.


Są spiczaste nie po to, by zataczać łuki

23 sierpnia 2018, 15:04

Dzięki jednemu z najdłużej trwających eksperymentów naukowych tego rodzaju wiadomo, czemu jaja nurzyków mają tak niezwykły spiczasty kształt.


Białe wino też przebarwia

3 kwietnia 2009, 11:27

Zła wiadomość dla osób, które dbając o kolor zębów, zamieniły czerwone wino na białe. Niestety, ono również niekorzystnie wpływa na szkliwo.


Jak zapłodnione jajo eliminuje mitochondria ojca?

7 listopada 2011, 12:01

Podczas zapłodnienia do komórki jajowej wnika prawie cały plemnik (główka i szyjka), jednak, jak się okazuje, większość jego organelli komórkowych, w tym mitochondria, nie jest przekazywanych potomstwu. Powód? Wkrótce po zapłodnieniu oocyt eliminuje je na drodze autofagii.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy